Tip voor 2022: volg een opleiding met het STAP-budget

De arbeidsmarkt is constant in beweging. Werk verandert hierdoor snel. Steeds meer werk wordt bijvoorbeeld online. Enerzijds verdwijnen er hierdoor banen, anderzijds komen er ook nieuwe banen bij. Ook door de coronacrisis vindt er een verschuiving plaats. Zo zijn er momenteel juist veel vacatures in de zorg, ICT en het onderwijs. Blijven leren en ontwikkelen is daarom ontzettend belangrijk. Daarom is er sinds dit jaar het STAP-budget. Hiermee kan je je laten bij- of omscholen en bespaar je maximaal € 1.000,- op de kosten voor deelname aan een training of opleiding.

Wat is het STAP-budget?

Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Echter, sinds 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.

Om toch ontwikkeling en scholing te blijven stimuleren is er nu het STAP-budget. STAP staat als afkorting voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Op deze manier kun je zelf kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als je bijvoorbeeld weinig geld hebt om (bij)scholing te volgen. Door een opleiding of cursus te volgen vergroot je je kansen om je baan te behouden of om een nieuwe baan te vinden. Zo kun je op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken.

In het kort is STAP-budget een vergoeding tot 1000 euro per jaar voor jouw ontwikkeling. Jezelf blijven ontwikkelen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Met STAP-budget sta je sterker. Door te werken aan je ontwikkeling word je beter in het werk dat je nu doet, of komt je nieuwe baan dichterbij.

STAP-budget aanvragen

Het aanvragen van het STAP-budget begint op de site van Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Hier vind je alle benodigde informatie. STAP-budget wordt verdeeld over verschillende periodes van het jaar. Is het budget op voor deze periode van het jaar? Kijk dan wanneer er weer nieuw budget vrij komt. Zet deze datum in je agenda en probeer dan opnieuw STAP-budget aan te vragen. STAP-budget aanvragen per peroon één keer per jaar.

Verder zijn er wel een aantal voorwaarden. Zo dien je 18 jaar of ouder te zijn en nog geen AOW te ontvangen. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan. Om je voor te bereiden voordat je jouw aanvraag start kun je drie snelle checks doen op de site van UWV: Kom ik in aanmerking? Komt mijn scholing in aanmerking? En hoe vraag ik STAP-budget aan?

Dus ben je toe aan een volgende stap? Vraag dan het STAP-budget aan en bespaar tot 1000 euro op jouw opleiding, cursus, of training.

oranje vinkje

STAP-budget

Budget: bijdrage tot maximaal 1000 euro per persoon per jaar
Deadline: elke 2 maanden start een nieuwe periode. Voor 2022 zijn de aanvraagperiodes:

  • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
  • 1 mei 2022 t/m 30 juni 2022
  • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
  • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
  • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

Log in en bekijk regeling >>  

Op de hoogte blijven en meer fondsen zien?

Wil je meer informatie of ben je op zoek naar andere fondsen voor individuele hulp aan mensen in armoede? Met een jaarabonnement heb je toegang tot meer dan 600 fondsen die financiële steun kunnen bieden. Zo kun je snel en handig zoeken naar een passende regeling.

Meer soortgelijke fondsen vinden? Neem nu een jaarabonnement! >>

Heb je al een jaarabonnement op de Fondsendatabase Armoede? Log dan in en bekijk alle fondsen en regelingen >>