Sinterklaas en kerst mét cadeautjes voor gezinnen in armoede

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de feestdagen staan weer voor de deur. Kinderen kijken vol verwachting uit naar de komst van Sinterklaas en de Kerstman. Echter, voor ruim 300.000 kinderen in Nederland is het niet zo vanzelfsprekend om een cadeautje te krijgen van Sinterklaas of om kerst te vieren. Dit omdat zij opgroeien in armoede en het geld er simpelweg niet is.

Sinterklaas en kerst mét cadeautjes

Cadeaus krijgen met Sinterklaas of kerst is dus eigenlijk een luxe. Maar toch heeft het veel impact als een kind geen cadeautjes krijgt tijdens de feestdagen. De kinderen kunnen op school niet vertellen over hun cadeau, en zich daardoor ook niet identificeren met de groep. Het niet krijgen van Sinterklaascadeaus of kerstcadeaus zorgt voor uitsluiting. De feestdagen zijn daardoor voor kinderen in dit soort gezinnen vaak een moeilijke periode.

In onze database staan een tiental fondsen en initiatieven die gezinnen helpen om tóch Sinterklaas en kerst te kunnen vieren met cadeautjes. Net als voorgaande jaren, zorgt Kinderhulp met Actie Pepernoot ervoor dat kinderen die in armoede opgroeien tóch een cadeautje krijgen op pakjesavond. Verder zorgt Stichting Stille Armen Maastricht ervoor ervoor dat honderden gezinnen jaarlijks verblijd worden met een kerstpakket rondom kerst.

oranje vinkje

Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp

Het fonds biedt sinds 1959 financiële ondersteuning aan kinderen én jongeren in armoede van 0 tot 21 jaar, voornamelijk op het gebied van ontwikkeling, ontspanning, basale en bijzondere zaken. Dit doen ze onvoorwaardelijk, vooral als een kind niet terecht kan bij andere fondsen of de gemeente. Actie Pepernoot is één van de manieren waarop Kinderhulp steun biedt. Met behulp van de vele donateurs, sponsoren en de VriendenLoterij kunnen we al sinds 2000 jaarlijks duizenden kinderen een cadeautje van de Sint bezorgen. Via maatschappelijke organisaties, die bij hen een aanvraag voor een kind indienen, krijgen hun ouders of verzorgers een cadeaubon om een prachtig cadeau voor Sinterklaas uit te zoeken.

Budget: cadeaubon ter waarde van 25 euro
Deadline: niet bekend

Log in en bekijk regeling >>  

oranje vinkje

Stichting Stille Armen Maastricht

De stichting werkt thans met circa 80 vrijwilligers en de basis werd gelegd door een medewerker van de Belastingdienst die in 1932 besloot om armlastige gezinnen te voorzien van een rijkelijk gevuld kerstpakket. Meestal op 21 december bezorgen zij, uitsluitend in Maastricht, kerstpakketten aan mensen die onder de armoedegrens leven en vaak niet zichtbaar zijn voor hulpinstanties. In 2020 waren dat maar liefst 1100 dozen.

Budget: een rijkelijk gevuld kerstpakket
Deadline: niet bekend

Log in en bekijk regeling >>  

Op de hoogte blijven en meer fondsen zien?

Wil je meer informatie of ben je op zoek naar andere fondsen voor individuele hulp aan mensen in armoede? Met een jaarabonnement heb je toegang tot meer dan 600 fondsen die financiële steun kunnen bieden. Zo kun je snel en handig zoeken naar een passende regeling.

Meer soortgelijke fondsen vinden? Neem nu een jaarabonnement! >>

Heb je al een jaarabonnement op de Fondsendatabase Armoede? Log dan in en bekijk alle fondsen en regelingen >>