Dag van de mantelzorg: mantelzorgers juist nu steun en waardering nodig

Op 10 november is het de dag van de Mantelzorg. Zeker in deze tijd kunnen mantelzorgers extra steun en waardering gebruiken. De coronacrisis betekent dat de zorg voor hun naaste nog meer op hen terecht komt dan daarvoor. Welke regelingen en initiatieven zijn er voor mantelzorgers? We lichten er hieronder twee uit.

Gemeentes waarderen de inzet van mantelzorgers en laten dat jaarlijks blijken via de mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment genoemd.

Steun en waardering voor mantelzorgers

oranje vinkje

Mantelzorgwaardering

Gemeentes waarderen de inzet van mantelzorgers en laten dat jaarlijks blijken via de mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment genoemd. Een algemeen criterium is dat de mantelzorger langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week mantelzorg geeft. Per gemeente kunnen de voorwaarden en criteria echter afwijken. Log in en bekijk onze lijst of kijk direct op de website van jouw gemeente om te zien of jouw gemeente ook een mantelzorgwaardering heeft.

Budget: afhankelijk van de gemeente, in het algemeen tussen de € 100,- en € 200,- per mantelzorger

oranje vinkje

Beschermingsmiddelen voor mantelzorgers

Sinds 18 mei komen ook mantelzorgers in aanmerking voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Wanneer de naaste waarvoor je zorgdraagt getest wordt, krijg je een recept om een korte termijn je PBM-pakket op te halen. Indien de testuitslag positief is krijg je een lange termijn pakket. Volgens MantelzorgNL is deze regeling nog vrij onbekend bij de huisarts, GGD en apotheek, waardoor de Persoonlijke BeschermingsMiddelen vaak niet geregeld worden. Zorg dus dat je hier zelf je huisarts of de GGD medewerker over informeert.

Budget: gratis pakket persoonlijke beschermingsmiddelen

Meer mogelijkheden voor financiële steun vinden voor je cliënten?

Ben je regelmatig op zoek naar geld of donaties voor je cliënten?
Met een jaarabonnement heb je altijd toegang tot 600 fondsen en subsidies voor individuele hulp en kun je snel en handig zoeken naar een passende regeling.

Bekijk ons jaarabonnement

 Ben je al klant? Log dan in om alle mogelijkheden te bekijken >>