Een Sociaal Leenfonds, wat is dat?

‘Sociaal Leenfonds’ is een vrij nieuw begrip in Nederland. In 2016 werd het eerste Sociaal Leenfonds opgezet in Zoetermeer. Het concept werd al snel op andere plekken in Nederland opgepakt en verschillende Sociale Leenfondsen zijn sindsdien opgericht. Maar wat houdt een Sociaal Leenfonds precies in?

Een Sociaal Leenfonds voorziet in renteloze leningen

Sociale Leenfondsen helpen mensen in een vroeg stadium om tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen met overbruggingskrediet. Hulpverleners kunnen voor hun cliënten een renteloze lening aanvragen om hun openstaande nota’s te betalen. Het werkt dus preventief en men wil zo problematische schulden en onnodig leed voorkomen.

De begeleiding van de cliënt voor en na de aanvraag is daarom een essentieel onderdeel van de lening om te voorkomen dat hij of zij verder in de schulden raakt, en dit is bij de meeste leenfondsen een voorwaarde.

Voor wie is het bedoeld?

Een Sociaal Leenfonds helpt in het algemeen mensen en gezinnen met een relatief kleine schuld. In Zoetermeer bijvoorbeeld kunnen alleenstaanden met een schuld tot € 1.750,- en gezinnen met een schuld tot € 2.500,- een renteloze lening aanvragen om de volledige schuld af te lossen.

Werkt het?

Twee jaar na de oprichting van het eerste Sociaal Leenfonds in Zoetermeer publiceerde Martijn Schut een onderzoek naar de meerwaarde hiervan. Uit zijn onderzoek bleek dat er wel degelijk een behoefte is voor deze renteloze leningen en in 2017 ontving het fonds 30 aanvragen. Ook bleek dat 98% van de aflossingen werden terugbetaald.

Een andere conclusie was dat het Sociaal Leenfonds een goed alternatief kan zijn voor gemeentelijke regelingen als leenbijstand en sociale kredietverlening. Het is namelijk flexibeler, kan sneller leningen verstrekken en gaat gepaard met begeleiding van een hulpverlener. Op deze manier kan er hulp op maat geboden worden. Bijvoorbeeld door het combineren van een renteloze lening met noodhulp (gift) of het indien nodig het omzetten van de lening in het gift.

Meer en meer Sociale Leenfondsen in Nederland

Sociale Leenfondsen blijken dus een erg waardevol instrument in de schuldpreventie. Op meer en meer plekken in Nederland zijn ze te vinden en we verwachten dat dit aantal de komende jaren blijft groeien.

Kijken of er een Sociaal Leenfonds actief is in jouw buurt? Op de hoogte blijven van de nieuwe ontwikkelingen? In onze database zijn de bestaande Sociale Leenfondsen terug te vinden. Met een jaarabonnement heb je hier altijd toegang toe, naast 600 andere regelingen voor mensen in armoede.

Bekijk ons jaarabonnement

 Ben je al klant? Log dan in en vind een Sociaal Leenfonds in je buurt >>