Dierenhulpverleningsfaciliteiten voor minima

Er leven naar schatting 66.000 huisdieren bij gezinnen onder de armoede grens. Voor deze mensen kunnen de jaarlijkse kosten voor met name voer en medische hulp een enorme zorg zijn. Echter, wegens desterke sociale rol die huisdieren kunnen hebben, is afstaan vaak geen optie. Daarom zijn er verschillende dierenhulpverleningsfaciliteiten voor minima in het leven geroepen.

De sociale rol van huisdieren

Het hebben van een huisdier heeft vaak positieve effecten op de mentale en fysieke gezondheid van de eigenaar. De band tussen mens en dier kan enorm sterk zijn. Deze hechte band is een reden dat afscheid doen van een dier voor veel mensen geen optie is, ook al hebben zij het financieel krap. Zeker in deze coronatijd is het hebben van huisdier een grote steun. Het helpt bij eenzaamheid en verdriet. Een huisdier wegdoen daar wil niemand aan denken. Het dier is vaak al langere tijd in het gezin aanwezig en wordt niet aan de kant gezet. Bovendien gaat het afstaan van een huisdier ook heel moeilijk, en komen er kosten bij kijken die vaak niet te betalen zijn voor minima.

Dierenhulpverleningsfaciliteiten voor minima

Dierenhulpverlening wordt aangeboden aan hen die niet kunnen voorzien in de hoge jaarlijkse kosten die huisdieren meebrengen. Deze hulpverlening komt voor in verschillende vormen. Zo delen dierenvoedselbanken voeding voor huisdieren uit aan huisdiereigenaren die dit zelf niet kunnen betalen. Bij minimadierenartsen kunnen mensen in een financieel moeilijke situatie tegen een gereduceerd tarief hun dieren kunnen laten behandelen. Daarnaast zijn er in Nederland organisaties die voorzien in de daadwerkelijke opvang van huisdieren, wanneer de eigenaar op zoek is naar professionele hulp maar zijn of haar huisdier(en) niet wil achterlaten. De huisdieren worden dan tijdelijk ondergebracht bij bijvoorbeeld pensions, gastgezinnen of andere opvanglocaties.

Echter, veel van deze dierenhulpverleningsfaciliteiten zijn niet professioneel georganiseerd, of zijn niet goed vindbaar op internet door onduidelijke en/of incomplete websites. Daarnaast kennen ze vaak verschillende regelingen. Hierdoor is het afhankelijk van de organisatie of men ervoor in aanmerking komt. Dierenvoedselbanken zijn daarnaast niet altijd in de buurt of men kan er geen gebruik van maken, omdat de dierenvoedselbank niet het juiste voer aanbiedt dat het dier nodig heeft. Het voer bij dierenvoedselbanken wordt immers gedoneerd door particulieren of bedrijven waardoor het aanbod steeds kan verschillen.

Ook voor minimadierenartsen geldt relatief veel onbekendheid. “Gewone” dierenartsen vermelden vaak weinig op hun website over eventuele mogelijkheden, zoals korting of afbetalingsmogelijkheden. En de dierenartsen die zich duidelijk kenmerken als minimadierenarts, zijn lang niet altijd bekend bij de minima of zitten niet in de buurt. Daarnaast gaat een deel van de minima überhaupt niet naar de dierenarts met hun dieren. Ook komt het voor dat zij niet weg willen bij hun eigen, vertrouwde dierenarts, ook al is die misschien duurder dan de minimadierenarts.

Voorbeelden van dierenhulpverleningsfaciliteiten uit onze database

oranje vinkje

Stichting Blijdschap Voor De Dieren

Stichting Blijdschap Voor De Dieren heeft ten doel het welzijn van dieren te behouden en te bevorderen. De stichting is opgericht met het doel dieren te helpen die in nood verkeren vanwege allerlei oorzaken die een eigenaar met zijn dier kan krijgen. Hierbij valt te denken aan eigenaren die hun dier niet meer kunnen verzorgen door persoonlijke omstandigheden, zoals opname in een ziekenhuis, verzorgingshuis, dakloosheid, overlijden etcetera.

Budget: eenmalig dierenvoedselpakket (verzendkosten van 10 euro voor eigen rekening, zelf ophalen in Geesteren mogelijk)
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk regeling >>  

oranje vinkje

BeterBeest Dierenartsen – Sociaal Tarief

Om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen, hanteert BeterBeest Dierenartsen een sociaal tarief, waarbij er flinke korting wordt gegeven op de prijs van de consulten, ingrepen en operaties voor alle huisdieren in Amersfoort en omgeving. Dit sociaal tarief ligt veel lager dan de normale prijs en wordt betaald uit het salaris van de dierenartsen en assistenten.

Budget: kortingen op het normale tarief
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk regeling >>  

Op de hoogte blijven en meer fondsen zien?

Wil je meer informatie of ben je op zoek naar andere fondsen voor individuele hulp aan mensen in armoede? Met een jaarabonnement heb je toegang tot meer dan 600 fondsen die financiële steun kunnen bieden. Zo kun je snel en handig zoeken naar een passende regeling.

Meer soortgelijke fondsen vinden? Neem nu een jaarabonnement! >>

Heb je al een jaarabonnement op de Fondsendatabase Armoede? Log dan in en bekijk alle fondsen en regelingen >>